TOEFL ili IELTS? - jedna od najvecih nedoumica onih kojima je potreban sertifikat za engleski jezik a planiraju da zive, rade, studiraju ili duze borave u zemljama engleskog govornog podrucja. Evo nekih detalja kao i smernica koji ce svima biti od pomoci.




Sta je IELTS? 
IELTS ( International English Language System) je ispit osmisljen tako da omoguci procenu jezickih sposobnosti kandidata koji zele da studiraju ili rade u sredinama kojima je engleski jezik zvanicni. Test je zajednicki projekat institucija: Cambridge ESOL, Britanskog saveta i IDP Education Australia: IELTS Australia i jedini je test znanja engleskog jezika kog priznaju imigracione sluzbe svih zemalja koje uslovljavaju useljenje potvrdom o znanju engleskog jezika. Osmisljen je u skladu sa najvisim medjunarodnim standardima procene znanja engleskog jezika i testira sve cetiri jezicke vestine: razumevanje odslusanog teksta (Listening), razumevanje procitanog teksta (Reading), pisano izrazavanje (Writing), usmeno izrazavanje (Speaking). Univerziteti i poslodavci sirom Evrope, ukljucijuci i Veliku Britaniju, Australiju, Novi Zeland, kanadu i SAD priznaju IELTS kao dokaz o stepenu poznavanja engleskog jezika. Test je prihvacen i od strane razlicitih profesionalnih tela, imigracionih sluzbi i drugih vladinih agencija. IELTS seftifikat validan je dve godine od trenutka njegovog izdavanja. 


Sta je TOEFL? 
TOEFL (Test of English as a Foreing Language) je americki ispit iz engleskog jezika kojim se proverava nivo znanja engleskog jezika onih govornika kojima engleski nije maternji jezik. Polaganje ovog ispita neophodan je preduslov za upis na vecinu, kako americkih koledza i univerziteta, tako i evropskih, a takodje i mnogi inostrani programi za davanje stipendija podrazumevaju polozen TEOFL ispit. Ovo je, dakle, ispit koji testira sposobnost kandidata da prati nastavu i ucestvuje u svim aspektima studentskog zivota na engleskom jeziku. Fakulteti sami odredjuju minimalni neophodan broj bodova na TOEFL testu potreban za upis, a prosecan broj bodova koji se trazi podrazumeva prilicno visok nivo znanja engleskog jezika i ujednaceno vladanje svim jezickim vestinama. TOEFL sertifikat validan je dve godine od trenutka njegovog izdavanja. 



TOEFL ili IELTS? 
Za IELTS ispit postoje dva nivoa testa: IELTS - Academic i General Training. Preporucuje se da se pre prijave za ispit raspitate u instituciji za koju se prijavljujete (koja zahteva seftifikat o jeziku) koji nivo treba da polazete i koju prosecnu ocenu treba da postignete. IELTS Academic Module nivo treba da pokaze da li je kadidat spreman za studije na diplomskom i postdiplomskom nivou, na engleskom jeziku, a upis studenata zavisi od rezultata ovog testa. IELTS General Trainig Module je nivo koji odredjuje da li kandidat poseduje osnovne vestine za snalazenje u sirokom drustvenom i obrazovnom kontekstu. General Trainig je namenjen kandidatima koji zele da, u sredini u kojoj je engleski zvanican jezik, zavrse srednju skolu, rade, pohadjaju kurseve koji nisu na nivou univerzitetskih, ili pak da zive u Australiji, Kanadi, Novom Zelandu. 
TOEFL ima razlicite varijetete namene koji su koncentrisani mahom na ucinicke i studentske potrebe, odnosno na pojedince koji imaju potrebu da studiraju, uce, produzavaju skolovanje u svim zemljama engleskog govornog podrucja, uglavnom u Americi ali i u Evropi, u zemljama u kojma engleski nije zvanican jezik. 
Topla preporuka svim buducim kandidatima jeste pre svega dobra informisanost o zemlji ili instituciji u kojima zele da nastavljaju svoj zivotni i profesionalni put. Imajuci na raspolaganju vise detalja potencialjni kandidat ce lakse da se usmeri, i takodje uz strucnu pomoc nase skole jezika,  da odabere ispit koji je adekvatan za njegove potrebe. 
Svim buducim kandidatima: Srecno! 
Concord Language Shool je uvek tu za sve dodatne savete i pitanja. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

E Allora? - Šta ustvari znači "allora" na italijanskom i u kojim momentima komunikacije ga možemo koristiti...

IDIOMS WITH 'PULL'

HOW TO UNDERSTAND NATIVE SPEAKERS: top tips